31 May kl. 20.22

Photoshop tips

Jag har tänkt dela med mig av några trix som jag lärt mig under det senaste året som jag önskat att jag visste tidigare.
  • Fota i RAW kvalite! 
Bildkvaliten blir inte bara bättre utan möjligheterna till att mixtra med bilden. Raw bör man inte fota med om man inte tänker redigera bilderna för i det formatet kan man inte se bilderna på datorn som med JPG om man inte har ett särskilt program. I photoshop kommer det upp ett tillbehörsprogram som tillåter dig att ändra bilden grundligare och bättre. (Att få med stjärnorna och norrskenet skulle inte ha gått om jag inte fotat i Raw).
 
  • Spara för webben
 Alt+ Ctrl+ Shift+ S (om du har windows) Eller Arkiv → Spara för webben. 
Tidigare sparade jag bara och då blev det automatiskt jpeg, nu sparar jag i PNG-24. Se bara vilken skillnad det är på dem! Jpg minskar storleken på filen och drar därför ned kvaliteten något, PNG bevarar all färginformation och alfa-kanaler och andvänder en "förlustfri komprimering" för att minska dokumentets storlek.
Jag är så glad att jag lärde mig detta, blev tidigare så ledsen då jag redigerat en bild jag tyckte blev jätte bra men på bloggen såg den ut som gröt.
  • Om du ska lägga upp bilden på blogg eller liknande anpassa storleken.
Alt+Ctrl+I (windows) Eller Bild→ Bildstorlek
Detta förbättrar också slutresutatet något! Det känns ju väldigt onödigt att ha en bild på 5184 pixlar då man endå ska minska ned den till sin bildstorlek på bloggen. 
 
28 May kl. 21.55

torsdag

Var nyss på en dansuppvisning på lillan där min kompis Sabrina dansade. Det var väldigt färglatt och glittrigt, dansen var en uppsättning av magdans, Bollywood och orientaliskt. Riktigt coolt faktiskt, särskilt danserna med sjalarna. Kläderna var också fantastiskt roliga att se på!
Annars idag har jag gjort klart lite sista-minuten skolarbete, bland annat en rapport om utmattningssyndrom. Jag är redo att ta lov, jag bara väntar tills dagarna blir kortare och surret minskar. Solen värmer mig och mitt humör, snart är jag carefree. Jag längtar så till soluppgångarna man får bevittna för man en inte gått till sängs eller de skära ljuset som gör omgivningen magisk. Jag längtar bort också, efter äventyr. Äventyr kommer det bli också, jag vet inte om jag sagt det men om två veckor drar jag till Uppsala med min familj för att gå på konsert. Det är Mark Knopfler (från dire straits) vi ska se, kommer bli episkt. Efter södra Svergie kommer jag och Kajsa köra över till Norge och spendera en vecka på surfingläger!!!!!! Jag är så underbart förväntansfull!
 
16 May kl. 01.15

ambivalent


Lyssnar på smashing pumpkins och rummet doftar lavendel. Jag känner mig inspirerad, jag har till och med spelar gitarr, det var länge sedan. Ur förstärkaren kommer tafatta försök till vackra intron. Vi är hemma själv jag och Lois. Det är skönt, då får man ta det i sin egen takt. Imorgon ska vi ut och springa, jag blir tvingad till att jogga en mil om nån vecka eller så. Inte länge kvar av skolan nu, jag vet inte om jag bör skratta eller gråta. "Kom igen nu, snubbla inte på mållinjen, nu när du stannat för att knyta skorna måste du spurta ikapp."