Boktips: The Graveyard Book

 

Som jag nämnt tidigare älskar jag Neil Gaiman. Jag har fått låna den här boken för ett tag sedan och jag har helt glömt att skriva om den. Den här versionen hade till & med jätte fina illustrationer!

 

 
Boken handlar om Nobody Owens som växer upp på en kyrkogård och blir uppfostrad & utbildad av spöken. Som småbarn blir hans familj mördad av en mystisk man vid namn Jack, turligt vis lyckades den lilla pojken befinna sig på gatan då. Han hade krupit till en kyrkogård som fanns i närheten för att undersöka livet utomhus.
 
 
Spökena på kyrkogården skyddar honom från den levande världen och de lär honom saker ingen vanlig pojke borde kunna. Han får träffa många olika döda personer från olika tider med olika intressanta saker att berätta Han blir bland annat vän med en flicka som dog av häxbränning. Men att växa upp bland döda har sina nackdelar, och Nobody ställer frågor om livet som inget av spökena kan svara på. Och vem var den där Jack som dödade Nobodys familj, är det så att han fortfarande letar efter den lilla pojken han inte lyckades döda?

 

 

Den här boken är så välskriven och full med intressanta faktabaserade karaktärer. Skrivandet är vackert och välformulerat utan att vara allt för avancerat, handlingen är spännande och smart framförd. Jag älskar att man kan så tydligt utväcklingen från då han är bäbis tills då han är vuxen i sättet huvudkaraktären tänker och agerar. Neil Gaiman har kunnat sätta sig in i huvet på ett litet barn för att sedan vara en tonåring med helt andra frågor och värderingar.

 

Den är så bra och jag älskar den. 4.3/5

Ludd.

 
Jag går ständigt omkring med en förtvivlan. Jag vet inte längre vad jag känner, hela min insida känns som ludd. Jag blir frustrerad för jag vet inte vad luddet gör där eller hur jag får bort det. Jag kommer inte ihåg en sådan känsla sen tidigare. Det känns som en bit av mig är försvunnen, hela jag ger upp då jag försöker. Jag vill att luddet ska försvinna så jag kan vara mig själv igen. Jag vill känna mer en bara frustration och förtvivlan. Jag känner hur det hindrar mig men jag kan inte sätta fingret på hur. Det går inte att förklara. Eller kanske. Det fanns nog en tid när jag kunnat formulera mig så du förstod, men jag fårstår inte längre själv.

Boktips

"Den här sommaren älskar två unga människor varandra bortom sans och vett. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö"

 

Då min svenskalärare sa att klassen skulle få läsa en bok han valt ut blev jag genast skeptisk. Böcker man tilldelas av lärare brukar sällan vara något att stoppa i bokhyllan. Jag tog hem den och började läsa, jag läste nästan ut den på en dag.

Boken handlar om Esther och Isak två tonåringar som upplever den första kärleken. De träffas en sommarkväll och efter det är de sällan ifrån varandra. Parallellt med deras kärlekshistoria bildar sig Isaks bror Anton en sorts vänskap som leder ut honom på farliga spår. Anton blir indragen i en värld av ogrundat hat, vitmakt-musik och rakade huvud. 

Boken är extremt lätt att läsa då den är indelad i många små kapitel med olika personer som utgångspunkt. Jag rekommenderar den till dig som vill ha något som är lätt att läsa men samtidigt har något med tyngre innehåll.

Mycket läsvärd 3/5.