Boktips: The Graveyard Book

 

Som jag nämnt tidigare älskar jag Neil Gaiman. Jag har fått låna den här boken för ett tag sedan och jag har helt glömt att skriva om den. Den här versionen hade till & med jätte fina illustrationer!

 

 
Boken handlar om Nobody Owens som växer upp på en kyrkogård och blir uppfostrad & utbildad av spöken. Som småbarn blir hans familj mördad av en mystisk man vid namn Jack, turligt vis lyckades den lilla pojken befinna sig på gatan då. Han hade krupit till en kyrkogård som fanns i närheten för att undersöka livet utomhus.
 
 
Spökena på kyrkogården skyddar honom från den levande världen och de lär honom saker ingen vanlig pojke borde kunna. Han får träffa många olika döda personer från olika tider med olika intressanta saker att berätta Han blir bland annat vän med en flicka som dog av häxbränning. Men att växa upp bland döda har sina nackdelar, och Nobody ställer frågor om livet som inget av spökena kan svara på. Och vem var den där Jack som dödade Nobodys familj, är det så att han fortfarande letar efter den lilla pojken han inte lyckades döda?

 

 

Den här boken är så välskriven och full med intressanta faktabaserade karaktärer. Skrivandet är vackert och välformulerat utan att vara allt för avancerat, handlingen är spännande och smart framförd. Jag älskar att man kan så tydligt utväcklingen från då han är bäbis tills då han är vuxen i sättet huvudkaraktären tänker och agerar. Neil Gaiman har kunnat sätta sig in i huvet på ett litet barn för att sedan vara en tonåring med helt andra frågor och värderingar.

 

Den är så bra och jag älskar den. 4.3/5
Kom ihåg mig?